No Waste inspiratie-avond groot succes

No Waste inspiratie-avond groot succes

 maandag 18 februari 2019

No waste inspiratie–avond  Gebrs van Aarle - Let's talk about #plastic!

 

Diverse geïnteresseerde groentespecialisten waren gisteravond bijeengekomen voor de No Waste inspiratie-avond die de Schijndelse AGF groothandel Gebrs van Aarle voor haar klanten organiseerde. THREE-SIXTY in Veghel -  hét innovatiecentrum tegen verspilling van food en talent - was het decor voor het centrale thema ‘No Waste’. De AGF specialisten werden in ruim 2 uur bijgepraat en geïnspireerd door een 4-tal sprekers over het onderwerp ‘No Waste’ en welke rol zij als ondernemer kunnen oppakken om het verschil te maken.

De aftrap werd gedaan door Frenk van den Berg van THREE-SIXTY. Ruim 5 miljard euro is er aan totale verspilling per jaar door consument en de keten (telers, versnijders, retail/catering/horeca) in Nederland. Dat komt neer op zo’n €150 per persoon per jaar. Een gemiddeld huishouden koopt 20% te veel in, kookt 30% te veel eten en gooit 20% weg. Het meeste wordt verspild aan groenten, fruit, wortels en knollen. Bij de verspillingsfabriek (gehuisvest in Three Sixty) worden soepen en sauzen geproduceerd van AGF waste. Zij dragen hiermee hun steentje bij aan het redden van verspilde groente uit de keten.

Als individueel persoon kun je natuurlijk ook klein denken want de eerste stap begint bij jezelf met het minder willen produceren van waste. Elisah Pals van Zero Waste Nederland nam de aanwezigen mee op reis in haar afvalvrij leven.
om dit te kunnen bereiken heeft ze de omgekeerde 5 R’s piramide of Zero Waste opgesteld. Refuse, Reduce, Reuse, Recycle & Rot. Als AGF specialist kun je heel goed inspringen en meedenken binnen deze piramide.

      

Consumenten zijn op zoek naar verandering en zoeken bewust naar winkels die in hun principes meegaan. Het niet meer aanbieden van plastic verpakkingen in je winkel en consumenten toestaan hun eigen verpakking mee te brengen is hier een gemakkelijk uitvoerbaar voorbeeld van

Stap 1: Sta eigen verpakking toe (zakjes/trommels etc.)
Stap 2: Let bij je inkoop op hoe producten aangeboden worden (vrij van omverpakking)
Stap 3: Stimuleer mensen eigen verpakking mee te nemen en beloon ze hiervoor
Stap 4: Ga het gesprek aan met je klant en informeer de klant hier actief over.
Maak het kenbaar door de speciale sticker te gebruiken in je winkel  ‘neem rustig je eigen verpakking mee’.
Gebrs van Aarle heeft speciale herbruikbare AGF zakjes ontwikkeld welke ingezet kunnen worden in winkels om groente en fruit in te verkopen. De zakjes blijven eigendom van de consument, hij brengt deze bij een volgend bezoek weer mee. Dat scheelt op jaarbasis enorm veel plastic.

Als versspecialist kun je niet altijd voorkomen dat er derving is er wordt immers met dagverse producten gewerkt. Maar je kan er wel heel bewust mee omgaan. August de Vocht van NoFoodWasted heeft een speciale app ontwikkeld voor specialist en consument tegen voedselverspilling.
De doelstelling hiervan is om mogelijk verspild voedsel voortijdig terug in de keten te plaatsen zodat het een tweede kans krijgt op consumptie.
Met zijn platform met ruim 70.000 volgers kan de specialist zijn aan de t.h.t. maaltijden, salades en/of losse versproducten aanbieden tegen een gereduceerde prijs. De consument kiest zijn product naar keuze en betaalt digitaal. Middels een afgeschermde code kan hij het gekochte versproduct ophalen bij de desbetreffende aanbieder.
Middels deze app kunnen ook groentespecialisten hun omzet verhogen door lagere derving, bereiken zij nieuwe klanten en dragen zij met een minimale tijdsinvestering bij aan een schonere wereld.

Een primeur in AGF land want Gebrs van Aarle is een unieke samenwerking aangegaan met NoFoodWasted  en heeft speciaal voor klanten van Gebrs van Aarle een startpakket samengesteld waarin de klant ondersteund wordt op marketing gebied en ontvangt hij een aantrekkelijke bonus waardoor hij  volledig kosteloos kan starten. Door deze samenwerking en het gebruik van de app kan er echt een gedragsverandering tot stand worden gebracht bij de consument.

      

Het slotstuk was voor Ad Bos van Paardekooper met de uitdagende boodschap Let’s talk about #plastic. The plastic challenge is een bewustwordings campagne over de nieuwe aankomende Europese wetgeving voor SUP’s (Single Use Plastics). Deze wet gaat een grote impact krijgen in plastic land. Er komt een algeheel verbod op plastic bestek, rietjes, borden, roerstaafjes, EPS bekers en EPS maaltijdboxen. Het doel van deze wet is om daar waar mogelijk herbruikbare alternatieven toe te gaan passen. 

 

                     

Een belangrijk item uit deze wet schrijft ook voor dat deksels in de toekomst vast moeten zitten aan het onderliggende product. Hier is er direct de link naar de versspecialisten want wie gebruikt er nu niet de plastic fles met oranje draaidop voor verse jus of smoothies?  
Het ontmoedigingsbeleid voor bedrijven m.b.t. drinkbekers en eenpersoons portieverpakingen dwingt ondernemers om nu al na te gaan denken hoe hiermee om te gaan. Je ziet nu al een opkomst van herbruikbare drinkbekers  en verpakkingen wat natuurlijk mooi aansluit op de principes van ZeroWasteNederland waar het hergebruik van je eigen verpakkingen centraal staat. Paardekooper is al heel ver in het aanbieden en ontwikkelen van alternatieve producten. Hierbij moet er gedacht worden aan re-usables, durables van bagasse, palmblad en karton.  

 

De verbindende factor van de gehele avond is tussen alle sprekers in kort samengevat. Of je nu wilt of niet: zowel de ondernemer, producent als consument zal in beweging moeten komen om na te denken en te praten over zijn of haar plastic gebruik thuis, op school, in het bedrijf, in de sportvereniging, onderweg en noem maar op.  Dus ‘Let’s talk about #plastic!’ Gebrs van Aarle  daagt u uit om met ons de challenge aan te gaan.

Voor meer informatie en of reacties mail naar verkoop@aarlegebrs.nl

  

           

 
Terug naar overzicht